• Nazovite nas: +385 44 772 072

ZUBNA PROTEZA

Kod slučajeva više izgubljenih zuba ili kod potpune bezubosti jedno od mogućih rješenja je zubna proteza.

Proteza je opcija kada fiksni nadomjestci nisu izvedivi radi situacije u ustima. U današnje vrijeme se sa zubnim protezama može postići kako funkcionalnost, tako i lijep prirodan izgled.

Za postavljanje proteze  je važna struktura kosti i sluznice usta na koji dolazi proteza. Zato je potrebno najprije obaviti pregled da bi se mogao uzeti otisak po kojemu će se proteza izraditi.  Prirodni zubi koriste jaku silu pri žvakanju i usitnjavanju hrane,a potpuna proteza tu opterećenost prebacuje na kosti i sluznicu usne šupljine pa se u tome krije važnost njihove strukture.

Najčešće pod pojmom mobilne protetike se misli na zubne proteze. Zubne proteze se mogu s obzirom na svojstva podijeliti u više skupina, međutim standardna je podjela na parcijalne i totalne proteze.

Proteze koje se izrađuje u slučajevima kada nedostaje jedan ili više zubi nazivaju se djelomične ili parcijalne proteze. Parcijalna proteza koristi se kod pacijenata kojima nedostaje manji broj zubi. Proteze se  tada kreiraju tako da popunjavaju postojeće praznine između zubi koje pacijent još uvijek ima.

 

zubna proteza   zubna proteza

 

 

Proteze koje se izrađuju za pacijente koji su izgubili sve prirodne zube nazivaju se potpune ili totalne proteze. Za razliku od parcijalne zubne proteze koja je zamjenjiva mostom ili implantatom, totalne zubne proteze nemaju alternativu. Jedino one mogu riješiti problem potpune bezubosti.Totalne proteze se mogu dodatno učvrstiti u ustima zubnim implantatima.

 

Proteze na implantatima su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate. Zubni implantati ugrađuju se u čeljust i na njih se naknadno može postaviti zubna proteza. Najveća prednost proteze na implantatima je činjenica da su pričvršćene dovoljno čvrsto da ne ispadaju te ne smetaju prilikom govora ili jela. Kako bi zubna proteza na implantatima bila dovoljno čvrsta, ali i u potpunosti funkcionalna potrebno je ugraditi barem četiri implantata u jednu čeljust koja će držati cijelu protetsku konstrukciju.

Podupiranjem proteze implantatima postiže se bolja stabilnost, a uz to se dio sila prilikom žvakanja hrane prenosi preko implantata na kost ravnomjerno.

Zahvaljujući ovom rješenju rasterećuje se sluznica i pacijenti mogu razvijati veće sile, tj. žvakati tvrđu hranu, a proteza pritom ostaje stabilna.

zubna proteza                     zubna proteza

 

 

Proteze možemo razlikovati i po materijalu od kojeg su izrađene. Najčešće se izrađuju od dvije vrste materijala – akrilata i metala (metalne lijevane tzv. Wironit proteze).

Akrilatne proteze  su deblje i ekonomičnije rješenje dok su metalne lijevane proteze izrađene od metala zbog čega su i tanje i čvršće u odnosu na akrilatne proteze.

zubna proteza

 

KONTAKTIRAJTE NAS I SAZNAJTE KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI!

 

UGODAN ŽIVOT SA ZUBNOM PROTEZOM

Kako održavati proteze? 

Zubna proteza se, neovisno o veličini ili materijalu od kojeg je izrađena, može izvaditi iz usta, pa je moguća njezina savršena higijena.

Prvo je i osnovno pravilo nakon svakog obroka protezu oprati i iščetkati četkicom od naslaga i ostataka hrane. Preporučuje se prati je nad ručnikom koji smo prije toga stavili u umivaonik kako bismo izbjegli eventualan lom u slučaju njezina pada. Za čišćenje upotrebljavamo blagi Ph neutralan sapun ili neko drugo tekuće sredstvo.

Pri korištenju djelomične proteze, pravilna higijena ima odlučujuću ulogu u održavanju preostalih prirodnih zuba. Ako je posrijedi djelomična proteza, preostale zube treba prethodno oprati, a ako je čeljust bezuba, dobro je otprilike dva do tri puta tjedno usta isprati dezinfekcijskom otopinom.

Prilikom čišćenja zubnu protezu treba najprije temeljito isprati vodom, zatim vlažnom četkicom nježno istrljati njezinu površinu. Nakon toga upotrijebiti tabletu za čišćenje, koja odstranjuje preostalu nečistoću s proteze, kao i bakterije koje uzrokuju neugodan zadah i upalu.

Pastu za zube ne treba upotrebljavati kao sredstvo za čišćenje proteze, jer njezini pojedini sastojci nagrizaju i ohrapavljuju površinu proteze, pa nastaju dublja oštećenja koja uzrokuju trajne mrlje, brže propadanje i prijevremeno pucanje. Kad nije u ustima, protezu bi trebalo držati u vodi u kojoj je otopljena tableta za čišćenje i održavanje. Prije ponovnog stavljanja u usta treba je dobro isprati vodom. Ako proteza nije u ustima treba ju čuvati u čaši vode jer držanje proteze na suhom smanjuje njezinu trajnost, jer se isušuje materijal od kojeg je izrađena.

Treba li zubnu protezu čistiti nakon svakog jela ili je dovoljno oprati ju navečer,
uz primjenu tablete za čišćenje? 

Zubnu protezu potrebno je temeljito očistiti nakon svakog obroka.

Trebam li skidati zubnu protezu tijekom noći?

Postoje različite teorije o tome.

Grupa autora moderne stomatologije zastupa teoriju obvezna skidanja i nenošenja proteze preko noći kako bi se regeneriralo tkivo ležišta proteze, dok drugi smatraju da protezu ne treba skidati, osim u slučajevima održavanja higijene usne šupljine, preostalih zuba i same proteze.

Postoje li neke smjernice za hranu koje bi trebali izbjegavati nositelji zubnih proteza? 

Ako je proteza kvalitetno izrađena, ne postoje zabranjene namirnice. Naravno, sva hrana koja je
ljepljiva (Bronhi bomboni, žvakaće gume itd.) može uzrokovati destabilizaciju proteza na svom ležištu. Takve prehrambene artikle pacijenti bi trebali izbjegavati, ali ne iz razloga što bi se nešto moglo dogoditi protezama, nego zbog psihosocijalnih činitelja.

Nakon koliko vremena je potrebno zubnu protezu zamijeniti novom? 

Vijek trajanja zubne proteze je oko pet godina. Ona može trajati i dulje, kao uostalom i bilo koji drugi protetski nadomjestak (krunica ili most), ako pacijent redovito dolazi na kontrolne stomatološke preglede, temeljito i ispravno provodi oralnu higijenu i ako na kosti nije došlo do većih promjena, npr. resorpcije (nestajanja, trošenja kosti). Međutim, i u tim situacijama, kad je posrijedi neznatna resorpcija, zubna
proteza može se podložiti i na taj način još neko vrijeme produljiti vijek njezina trajanja.

Mogu li zubnu protezu popraviti kod kuće ako mi uzrokuje tegobe? 

Ne!!!

Kućni popravci ne samo da oštećuju zubnu protezu, nego mogu uzrokovati i ozbiljne zdravstvene tegobe. Slomljenu protezu ne pokušavajte slijepiti kod kuće. Obična ljepila koja se nabavljaju u trgovinama nisu pogodna za to jer sadrže sastojke koji kemijski štetno djeluju na organizam. Za pomoć se svakako obratite stomatologu.

Nedavno sam počeo nositi zubnu protezu. Molio bih nekoliko savjeta i upozorenja
vezanih uz njezino održavanje.

Pravilno održavanje jako je važno za dugotrajnost proteze. Redovito skidanje i četkanje proteze treba provoditi svaki dan. Nikako se ne preporučuje sterilizirati protezu kipućom vodom jer će se iskriviti. Nakon dobivanja proteze, savjetuje se redovito posjećivati stomatologa kako bi se pratilo vaše oralno zdravlje. Zubno meso se s vremenom mijenja od pritiska koji vrši proteza i kost se resorbira, pa je moguće da će nakon nekog vremena biti potrebno tzv. podlaganje proteze. Ljepilo za proteze u ovom slučaju neće pomoći, nego će čak odmoći, jer može pospješiti gubitak desni.

Otkad imam novu protezu, donja me žulja i ispada. Kako si mogu pomoći?

Savjetujem vam da posjetite stomatologa kako bi se obavio eventualni popravak na protezi, odnosno njezino prilagođavanje vašim ustima. Otisak za izradu proteza se uzima u stanju mirovanja, te proteza prilikom korištenja može nažuljati sluznicu. Ispadanje donje totalne zubne proteze mogu uzrokovati anatomske strukture usne šupljine. U tom slučaju, pod uvjetom da je proteza izrađena korektno, rješenje je ugradnja implantata koji će pomoći učvrstiti protezu u njezinu ležištu, ili se rabe razni preparati za učvršćivanje proteza (npr. prašci, jastučići ili ljepila za protezu) što je jeftinije, ali ne toliko kvalitetno rješe-nje kao sidrenje implantatima.

Kako si olakšati razdoblje privikavanja?

– U početku će vam se činiti da govorite čudno i nerazumljivo, što je normalno jer se jezik mora naviknuti na strano tijelo u ustima. Korisno je čitati na glas i pričati s ukućanima i prijateljima pred kojima se ne osjećate neugodno. Što više vježbate, prije ćete svladati neugodu.

– Nosite protezu cijelo vrijeme. Skidanje uvečer prije spavanja samo produljuje razdoblje navikavanja.

– Prva dva tjedna jedite mekšu hranu i manje komade, a izbjegavajte hrskavu i ljepljivu hranu (npr. jabuke, žvakaće gume i sl.).

– Ponašajte se uobičajeno, jer u tom slučaju nitko sa sigurnošću ne može reći da nosite zubnu protezu.
Uz to, imajte na umu da vas vaši novi zubi čine mlađima!

Savjeti za dugotrajno ugodno nošenje proteze:

– Redovito posjećujte svog stomatologa i kontrolirajte stanje zubne proteze.

– Obratite pozornost na učinkovito čišćenje zubne proteze, jer svaki ostatak hrane može izazvati upalu.

Tablete za čišćenje

Tablete za čišćenje i dezinfekciju zubne proteze učinkovito čiste i deodoriraju proteze.

                POSTUPAK: Stavite zubnu protezu u posudicu s vodom, ubacite tabletu i ostavite ju da djeluje. Nakon nekog vremena protezu isperite pod vodom i stavite u usta.

Uvjet za neprekidno nošenje zubne proteze je pravilna i redovita higijena proteze i usne šupljine. Preparati za čišćenje moraju biti učinkoviti da bi propisno očistili protezu, jer svako zaostajanje hrane može izazvati upalu. Poželjno je da imaju dezodorirajući učinak, moćan učinak čišćenja i, što je vrlo važno, da ne djeluju nagrizajuće na protezu.

Ako imate problema sa stabilnošću proteze, uzmite proizvod za učvršćivanje primjeren vašem problemu prianjanja (prašak, krema i jastučići) i imajte ga uvijek pri ruci, pa ćete se u svakom trenutku osjećati sigurno, bezbrižno i samopouzdano.

Prašak za učvršćivanje 

Idealno je rješenje za slučajeve kada proteza ne prianja dobro, a izlučivanja sline je normalno. Prašak je prirodan, bez konzervansa, bez okusa i ne nadražuje sluznicu usta pa je prikladan za osjetljivije desni.
Jednostavno se nanosi. Zbog svoje veličine prikladan je da bude pri ruci u slučaju da se tijekom dana pokaže potreba za dodatnim učvršćivanjem.

ljepljenje zubne protezeljepljenje zubne proteze

Posipati po vlažnoj protezi i umetnuti protezu u čeljust

Krema za učvršćivanje

Krema je idealno rješenje za učvršćivanje zubne proteze kod pojačanog izlučivanja sline. Jednostavno se nanosi, trenutno učvršćuje, bez okusa je pa ne mijenja okus hrane i pića, te djeluje dugotrajno. Ne ostavlja slobodan međuprostor između proteze i desni pa posrednim putem sprječava upalu jer onemogućava nakupljanje hrane.

ljepljenje zubne protezeljepljenje zubne proteze

Kremu ravnomjerno nanesite na vlažnu protezu, pričekajte nekoliko trenutaka i zalijepite ju na desni

 


Dentalne usluge


KONTAKT

+385 (44) 772 072

+385 (98) 600 861

ordinacija.matancevic@gmail.com

Spremite kontakt podatke u mobitel

skeniranjem QR koda

Kontakt - Ordinacija dentalne medicine Dubravka Matančević


KAKO DO NAS

Turopoljska ulica 2, Lekenik


RADNO VRIJEME

Ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom 13-19h

Srijedom i petkom 8-12h


HITNA SLUŽBA

Pogledajte radno vrijeme


NARUČITE SE

NA DIJAGNOSTIČKI PREGLED

Nazovite nas!

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Postavke kolačića mogu se promijeniti u vašem pregledniku. Nastavkom pregleda ovih web stranica slažete se sa korištenjem kolačića. Više informacija.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close