Izbjeljivanje zubi je tretman kojim zub postaje svjetliji. Zubi mogu promijeniti boju i postati tamniji zbog djelovanja različitih vanjskih faktora kao što su pušenje, konzumacija kave, čaja, gaziranih napitaka i hrane s tamnim pigmentima, ali i unutarnjih faktora uzrokovanih starenjem, odumiranjem zubnog živca i korištenjem lijekova – tetraciklinski antibiotici.
Danas postoji niz proizvoda, ali i metoda za izbjeljivanje zubi. No, svakako se najboljim pokazalo izbjeljivanje zubi u ordinaciji dentalne medicine. Uz to su brojna istraživanja dokazala da je postupak izbjeljivanja od strane stomatologa siguran za zdravlje zuba.
Moguće je izbjeljivanje svih zuba ili izbjeljivanje pojedinačnog zuba. Izbjeljivanje zubi provodi se uz pomoć gelova, a u pojedinim tehnikama i s izvorima svjetlosti koji pojačavaju djelovanje gela. U našoj ordinaciji koristimo najmoderniji diodni laser EPIC™ 10, američke tvrtke Biolase.
Svjetlije žute i smeđe nijanse lakše se izbjeljuju od tamnijih plavih i sivih nijansi, a izbjeljivanje se ne preporučuje mlađima od 10 godina. Prije izbjeljivanja se radi kontrolni pregled zuba i potpornog tkiva te prema potrebi očistiti kamenac i ispoliraju zubi. Moguće je odraditi i pjeskarenje zubi kako bi se pojačao učinak gela. Na zube se stavlja gel na bazi vodikovog/karbamid peroksida. U 30 minuta moguće je izbijeliti zube za više nijansi.
Nakon tretmana na zube se nanosi gel koji umanjuje privremenu osjetljivost. Simptomi osjetljivosti se javljaju ponekad i privremeni su, odnosno nestat će najkasnije kroz dan do dva. Za to vrijeme treba izbjegavati vruću ili jako hladnu hranu te pića.
Sama trajnost izbjeljivanja zubi ovisi o navikama pacijenata i oralnoj higijeni. Da bi se stabilizirala boja zuba nakon izbjeljivanja i učinak bio što duži, potrebno je još najmanje dva tjedna nakon postupka izbjegavati pušenje, kavu, crno vino, gazirane sokove te ostala pigmentirana pića. Preporučuje se izbjegavati i namirnice kao što su grožđe, rajčice, trešnje, maline, kupine, borovnicu, senf, kečap, tamna čokolada i sladoled.
Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Postavke kolačića mogu se promijeniti u vašem pregledniku. Nastavkom pregleda ovih web stranica slažete se sa korištenjem kolačića. Više informacija.
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.