Je li vam se ikad dogodilo da je započeo godišnji odmor, a vi ste završili kod doktora ili u krevetu, odnosno da vas je pokosila neka bolest? Često tijekom godine puno radimo, koristimo manje slobodnih dana i naš organizam je naviknut na manje sna, puno aktivnosti i užurbani ritam. Kada konačno odahnemo i započne naš godišnji odmor, tijelo kao da je u šoku i pita nas što se to događa. Kako bi učinili sve što je moguće da vam ljeto bude bezbrižno, pročitajte par naših savjeta.
Tijekom vrućih ljetnih mjeseci puno se više znojimo te je našem tijelu općenito potrebno više tekućine. Iz organizma se voda gubi putem bubrega, disanjem, preko crijeva i putem kože. U toplijim danima znojenjem se gubi i do 1,3 litara vode dnevno. Neophodna je za regulaciju tjelesne temperature, održavanje elastičnosti zglobova, očuvanje leđne moždine i drugih osjetljivih tkiva. Kada je tijelo hidrirano i srce lakše pumpa krv kroz vene do mišića. Dehidracija pak može uzrokovati natečenost stopala, glavobolju pa čak i infarkt.
Suha usta: Uzrok i moguće komplikacije
Prema procjenama stručnjaka, potrebno je unositi najmanje osam do devet čaša vode dnevno u organizam. Pokušajte dodati kriške krastavca ili limuna kako biste dobili svježi okus. Hrana bogata vlaknima čuva sitost te vam također pomaže da lakše prebrodite vrućine. Preskočite bijeli kruh i umjesto toga se odlučite za cjelovite žitarice. Smeđa riža, pšenični kruh i quinoa su dobar izbor. Voće i povrće također osiguravaju dovoljno vlakana. Mrkve, celer, crvena paprika su odličan izbor povrća za grickanje između obroka. U svakom slučaju, izbjegavajte masnu i tešku hranu jer se dulje razgrađuje te može uzrokovati osjećaj težine.
Nažalost, ljeti su zbog visokih temperatura česte probavne smetnje. Uzrok takvih, najčešće prolaznih tegoba u ljetnim mjesecima su crijevne infekcije, čiji uzročnici mogu biti virusi i bakterije. Virusne infekcije, poput enteroviroza, obično se javljaju među djecom, a najčešći put prijenosa virusa je preko usta (fekalno-oralni put). Ipak, većinom su crijevne infekcije u ljetnim mjesecima izazvane trovanjem hranom. Uzročnici su najčešće bakterije Salmonella, Campylobacter jejuni, Shigella i Escherichia coli, a hrana se može kontaminirati bakterijama na nekoliko načina:
Stoga perite ruke toplom vodom i sapunom prije svakog jela ili rukovanja hranom. Temeljito perite radne površine i pribor, osobito nakon rukovanja sirovim namirnicama. Uvijek provjerite rok trajanja na proizvodu te izbjegavajte termički neobrađenu hranu, a osobito od svježih jaja. Voće i povrće perite u čistoj vodi, a kada termički obrađujete hranu, kuhajte je ili pecite dovoljno dugo. Hranu pripremajte neposredno prije konzumiranja i izbjegavajte podgrijavanje. Ako hranu ne konzumirate odmah nakon pripreme, trebate je brzo ohladiti i spremiti u hladnjak ili zamrznuti.
Na putovanjima, osobito u zemlje u razvoju i tropske krajeve, koristite vodu i napitke u originalnoj ambalaži, a izbjegavajte neprokuhanu vodu, vodu iz slavine te pića s ledom. Kad je riječ o hrani, birajte jače pečeno meso, kuhano povrće, voće koje sami ogulite prije upotrebe. Bilo bi dobro da pojačate na unos dobrih bakterija – probiotika, hranom ili dodacima prehrani.
Tijekom ljeta je važno koristiti losion ili kremu za sunčanje koji imaju zaštitni faktor SPF 30 ili još bolje 50. Planirate li biti na suncu dulje vrijeme, ponovno nanosite kremu za sunčanje svaka dva sata ili odmah nakon kupanja. Još važnije je da izbjegavate izlaganje sunce u periodu od 10 do 16 sati jer ćete tako najbolje zaštiti kožu od štetnih UV zraka, ali i opeklina. Svakako ljeti nosite kapu ili šešir kako bi glavu, ali i lice zaštitili od sunca te mogućih tegoba. Toplinski udar i sunčanica nije nešto što se događa samo drugima. Sunce je jako zadnjih godina i bez obzira uživate li u prirodi ili obavljate radove na otvorenom, zaštiti te se na vrijeme.
Sunčanica nastaje kombinacijom pregrijavanja tijela i duljeg izlaganja nezaštićene glave, posebno potiljka, sunčevom zračenju. Direktna je posljedica djelovanja topline na mozak i krvne žile u mozgu koje postaju propusne za tekućinu i uzrokuju oticanje moždanog tkiva i krvarenja unutar njega. Sunčanica je vrlo ozbiljno stanje, a simptomi su najčešće:
Bez obzira na to što ste na godišnjem, oralna higijena nije nešto s čime bi trebali pauzirati. Prije odlaska na odmor svakako spakirajte u svoju kozmetičku torbicu četkicu za zube, pastu, interdentalnu četkicu ili konac te tekućinu za ispiranje. Nemojte pranje zubi obavljati polovično, naročito ako imate problema s osjetljivim desnima. Tjedan ili dva godišnjeg će biti dovoljno da se parodontitis pogorša ako niste zube prali kako treba i kad treba.
Svakako obratite pozornost i na interdentalne (međuzubne) prostore – upravo se na tim mjestima nakupljaju ostaci hrane koje je gotovo nemoguće u potpunosti ukloniti četkicom za zube. Možda ste mislili da vam zubni konac ili interdentalna četkica nisu važni na putovanju, ali upravo ostaci hrane u međuprostoru zubi neposredno uzrokuju nastanak karijesa i upale zubnog mesa.
Ljetni godišnji odmor je često unaprijed isplaniran, bilo da je riječ o putovanju, izletima ili druženjima. Često se dio godišnjeg koristi i za obavljanje različitih obveza koje ne stignete tijekom godine. No, svakako se pokušajte dobro naspavati. Trebat će vam 2 ili 3 dana da se opustite i konačno odspavate 7 ili 8 sati u komadu. Savjet je da navečer ne koristite mobitel i ne gledate u monitor jer zbog plavog svjetla koji uređaji emitiraju, teže je zaspati. Pokušajte se opustiti tijekom godišnjeg odmora i pronaći vrijeme za sebe – bilo da je riječ o kupanju u moru ili kadi, čitaju knjiga, šetnji. Ljeto će proći brzo, a do novog ima još puno vremena pa neka dio planova već za ovo ljeto bude odmor i spavanje.
Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Postavke kolačića mogu se promijeniti u vašem pregledniku. Nastavkom pregleda ovih web stranica slažete se sa korištenjem kolačića. Više informacija.
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.